Subscribe!

Ben jij trots op jezelf?

Wij Nederlanders zijn een Calvinistisch volkje, we mogen niet te gek doen, en bescheidenheid is in onze cultuur een grote deugd. Dat hebben we in onze opvoeding meegekregen. Als iemand zegt: Ik kan heel goed…(vul maar in), dan hebben we al snel het oordeel dat iemand erg met zichtzelf ingenomen is en zijn we er van overtuigd dat diegene zichzelf waarschijnlijk nog wel tegen zal komen.

Maar wat is er mooier dan zelfliefde: jezelf accepteren en onvoorwaardelijk houden van jezelf? En tegenover al die punten waarvan we vinden dat het beter kan, mooier kan, sneller kan, anders kan, mag daar niet tegenover staan dat we meer dan tevreden zijn over onszelf? Dus dat we trots zijn op onszelf?

Wanneer was jij voor het laatst trots op jezelf? En hoe lang heb je dat gevoel toen toegelaten/vastgehouden?

Zelfs bij het bereiken van mijlpalen staan we niet lang stil: een diploma, iets waar we hard voor hebben gewerkt, iets wat we onszelf ten doel hebben gesteld en wat we uiteindelijk behalen. Vieren we dat soort momenten wel genoeg? Vaak is het: mooi, en nu weer door naar de orde van de dag, en erger nog, op naar de volgende mijlpaal, want vaak hebben we alweer een ander doel in gedachten waar we meteen mee bezig zijn.

Of we zijn zo perfectionistisch dat we alleen maar kijken naar de punten die beter hadden gekund, dan halen we onze prestatie alweer naar beneden.

Trots zijn op anderen geeft ook een goed gevoel. Meeleven met een ander die veel moeite gedaan heeft om iets te bereiken en uiteindelijk daarin geslaagd is. Vaak is dat makkelijker dan trots zijn op jezelf. 

Maar kijk vervolgens eens naar alles wat jij zelf bereikt hebt, waar je je doorheen hebt geslagen en waar je nu staat. En gewoon naar wie je bent. Daar mag je ook trots op zijn. Het hoeft niet altijd te gaan om prestaties (laat die prestatiegerichte cultuur even los), het mag ook gaan om jezelf en wie jij bent. Met al jouw prachtige eigenschappen. Je bent uniek.

Waarom vieren we dat niet vaker? Dat kan op allerlei manieren: je kan een groot feest geven, symbolisch een cadeau voor jezelf kopen, een dagje relaxen in de sauna, een moment rust nemen met een kopje thee en een lekker stuk taart erbij, of jezelf belonen met een moment waarop je het gevoel van succes en trots volledig ervaart, een meditatie waarbij je dat trotse, blije gevoel er helemaal laat zijn. Laat dat prachtige trotse gevoel helemaal door je heen stromen.

Er is altijd iets waar je trots op mag zijn!


Comments (0)

No comments yet.

Leave a comment