Subscribe!

Voelen, hoe doe je dat?

Ik was altijd geïnteresseerd in gevoelens en de beweegredenen van mensen, daarom ben ik psychologie gaan studeren. Maar toen ik klaar was met mijn studie, vond ik het blijkbaar toch te eng, te dichtbij om verder te gaan in die richting. Therapeut worden zag ik mezelf niet doen op mijn 26e, daarom heb ik de studie communicatiewetenschap ook afgemaakt en ben ik vooral in die richting verder gegaan met banen in de zakelijke dienstverlening.

Ik ben best wel een meelevend en gevoelig mens, als je me tegenkomst en spreekt zal je dat merken. En mijn vrienden zullen het stuk voor stuk beamen als je ze het vraagt.

Toch voel ik heel weinig van mijn gevoelens, mijn emoties in mijn lichaam. Ik heb het vaak geprobeerd; door mediteren, door bodyscans waarbij je bij je voeten begint en langzaam al je lichaamsdelen afgaat, door massages, door diep ademhalen… maar uiteindelijk hielp dit allemaal niet blijven en voel ik nog steeds weinig.

Een grote stap in het voelen heb ik onlangs gemaakt, toen ik met een haptonoom sprak, zij voelde aan dat ik mijn emoties, als ze boven kwamen, wegslikte. Die kennis, dat inzicht heeft me een grote stap verder geholpen. Ik schrok er de weken daarop van, wat er allemaal boven kwam aan pijnlijke emoties van vroeger. Ik zal het niet voor niets allemaal wegslikken.

Ondanks die stap ben ik nog een beginner in het voelen, ik ben vooral een denker, ik beredeneer graag waarom ik iets (wil) doe(n).

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen denken en voelen? Als je voelt zit je in het hier en nu, dat kan niet anders. Als je denkt, zit je vaak in de toekomst of het verleden: je maakt plannen, je bedenkt scenario’s, je piekert, je maakt je zorgen, je hebt spijt… Denken doe je in woorden, voor voelen zijn vaak geen woorden, of ze schieten zwaar tekort. Voelen gebeurt in je lichaam, vaak in je hart of in je buik, denken gebeurt in je hoofd.

Ik ga verder hierin, terug naar het voelen, want het niet kunnen voelen blokkeert me. Ik ben er ook van overtuigd dat ik als kind veel beter kon voelen. Dus het gaat om het opnieuw leren voelen. Het zal niet vanzelf gaan, niet zonder slag of stoot, maar ik ga verder in de weg die ik ben ingeslagen. Ik merk dat teveel denken niet gezond is. Het is niet hoe ik wil leven. Ik pieker teveel, kan soms moeilijker de slaap vatten en ik denk dat ik ook lichamelijke klachten krijg door het ‘teveel in mijn hoofd zitten’.

Hoe, dat weet ik nog niet precies, misschien een traject met de haptonoom, want die legt de verbinding tussen denken, voelen en doen. Maar ik ben ook bezig de juiste edelstenen te dragen en de essentiele olien te gebruiken die me in dit proces ondersteunen. Patchouli helpt me weer terug in mijn lichaam te komen, het is een heerlijk aardende geur. Ook Balance (een samengestelde olie van verschillende boomsoorten en kamille) helpt me om meer in het hier en nu te blijven.


Comments (0)

No comments yet.

Leave a comment